Karpal Tünel Sendormu sorunlarında Akupunktur farkı!
Karpal Tünel Sendromu Tanımı ve Semptomları
Ön koldan ele doğru giden sinirin el bileğinde sıkışması sonucu ortaya çıkan ağrılı ve ilerleyici bir durumdur. Bu kanalın alt tarafı ve kenarları, el bileği kemikleri (carpal) tarafından oluşturulur. Bunlarda ön kol kemikleri olan radius ve ulna ve metakarpal kemiklerin arasında bulunur. Tünelin tepesi "transvers karpal ligament" denilen güçlü bir bağ dokusu tarafından sarılır.
Ağrı, kavrama güçlüğü, uyuşukluk ve el bileğinden baş parmağa, işaret ve yüzük parmağına doğru yayılan karıncalanma ve uyuşma görülür. Şikayetler zamanla artarak dayanılmaz hale gelir. Ağrılar zamnala kişileri uykusundan uyandıracak şekilde devamlı olur.
Ne Sebeple Olur ve Tedaviye İlişkin Neler Yapılabilir?
Karpal tünel sendromunda genetik olarak yatkınlık çok önemlidir. Ailesinde bu tür hastalığı olanlarda oluşma ihtimali diğerlerine göre daha fazladır.Hastalık kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür. 30 ile 60 yaşlar arası daha sık görülür.Karpal tünel sendromu, stenograflar veya montaj sanayinde çalışanlarda ve tekrarlayıcı el hareketi olanlarda daha sık görülür. Gebelikte olan hormonal değişikliklerle veya diabet, romatoid artrit, tiroid hastalıkları ile ilgili olabilir.
Karpal tünel sendromu erken tedavi edildiğinde olumlu sonuçlar verir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sendroma yol açan başka bir hastalığın olup olmadığının tespit edilmesidir. Karpal tünel sendromu tanısı, hastanın anlattığı belirtiler ve doktorun muayenesi sonucu rahatlıkla konulabilir. Hastalığın sinirde yaptığı tahribatı daha kesin anlamak için EMG (elektromiyografi) yapılabilir.
Kanalda oluşan sorunu belirlemek için ise MR çekilebilir. MR ile tüneldeki yapılarda olabilecek kistler, tümörler ve deformasyonlar gözlenebilir. Eğer hastaya operasyon yapılacaksa da MR yararlı bilgiler verebilir.
Tedavide bölgesel ağrı kesici ve ödem çözücü jeller kullanılır. Bunların haricinde hastanın durumuna göre romatizmal ilaçlar, B6 vitamini kullanımı, atel takılması, kanala enjeksiyon ve fizik tedavi gibi yöntemler de kullanılabilir. Ayrıca gerektiği durumlarda hastaya bileklik de verilebilir. Bu şekilde bilek ani hareketlerden korunur ve gece ağrıları azaltılabilir. Bileğe buz koymak, masaj ve germe egzersizleri yapmak da oldukça fayda sağlar. İlaç ve diğer tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik yakınmaları devam ediyorsa hastalara lokal anestezi ile ufak bir cerrahi müdahale yapılır.
Cerrahi tedaviden çekinen hastalarda alternatif tedavi yöntemleri denenebilir. Bu yöntemler içinde en bilineni akupunkturdur.
Akupunktur, el bileğinde durgunlaşan Qi ve kanın hareketini sağlayarak ağrı semptomlarını tedavi eder. Tedavide amaç, ön koldaki kasları gevşetirken, el bileğindeki şişme ve ödemin azaltılmasıdır.Ayrıca akupunktur bu sendrom ile birlikte görülen, baş ağrısı, boyun ağrısı, omuzda sertlik, uyku problemlerini de tedavi eder.
Ayrıca akupunktur tedavisi, karpal tünel sendromunun ortaya çıkmasına neden olan, obezite, romatoid artrit, tiroid problemleri, diabet, gebelik ve menapozdaki hormonal değişiklikleri de tedavi eder.
Akupunktur hastalığın şiddetine göre haftada bir haftada iki veya iki haftada bir olmak üzere uygulanır. Şikayetler akupunktur tedavisi başladıktan bir veya iki hafta sonra düzelmeye başlar. Akupunktur tedavinin başarısı tedavi sırasında kişinin tekrarlayıcı hareketleri yapmamasına bağlıdır. Bu tedavi median sinir üzerindeki baskıyı ortadan kaldıracaktır. Akupunktur tedavisi yalnız şikayetleri düzeltmekle kalmayıp, hastalığın sebebini de ortadan kaldıracaktır.
Karpal Tünel Sendormu sorunu yaşıyorsanız akupunktur merkezimize ulaşabilir ve hemen detaylıbilgi alabilirsiniz.
0212 560 10 60